La Comissió té naturalesa política i transversal i la seva finalitat principal és la d’impulsar, realitzar el seguiment i el desplegament efectiu de les polítiques de transparència i, en general, del govern obert, de bon govern i de qualitat institucional, i de transformació digital a la Diputació de Barcelona; així com planificar i establir les bases de suport als ens locals de la demarcació per al desenvolupament dels seus objectius i les obligacions en aquests mateixos àmbits.
A data 23 de març de 2020 per decret de Presidència núm. 2894, es va aprovar l’actualització de la composició i el règim de funcionament de la Comissió i la creació dels dos Comitès directius que en depenen:
Comitè Directiu d’Administració Digital [1]
Comitè Directiu de Transparència, Govern Obert i Qualitat Institucional. [2]
Posteriorment, el 20 de desembre de 2024, per decret de Presidència número 18307, de 20 de desembre de 2024, es va actualitzar novament l'actualització de la composició de la Comissió i dels dos Comitès directius.
Les principals funcions de la Comissió són:
- La definició i seguiment les polítiques de transformació digital, transparència i, en general, del govern obert, i de bon govern i qualitat institucional a la Diputació.
- La definició del marc de col·laboració en aquestes matèries amb el sector públic de la Diputació i el seguiment del seu desenvolupament.
- La definició del marc del suport que s’ofereix als ens locals de la demarcació en aquests mateixos àmbits i el seguiment del seu desenvolupament.
- El seguiment de l’activitat dels comitès, subcomissions i grups de treball que en depenen.
- Qualsevol altra que li sigui encomanada pels òrgans de govern de la corporació.
La Comissió es reuneix de manera ordinària amb una periodicitat anual.
Consulta les actes [3] de la Comissió de Bon Govern, Transparència, Govern Obert i Qualitat Institucional.