Codi de conducta comú dels grups d’interès

Darrera actualització: 24/5/2023 09:07 h.
Els grups d'interès són les persones físiques o jurídiques i les organitzacions sense personalitat jurídica que duen a terme activitats susceptibles d’influir directament o indirectament en l’elaboració de les polítiques públiques, de propostes normatives o en la presa de decisions, en defensa d’un interès propi o de tercers o d’un interès general.

​El codi de conducta comú es tracta d'un document elaborat per la Generalitat de Catalunya i d'aplicació a tots els grups d'interés de tot el sector públic. 

Les persones i entitats que vulguin actuar com a grups d’interès per exercir activitats d’influència davant el sector públic de Catalunya tenen com a requisit per inscriure’s al Registre de grups d’interès de Catalunya el deure d’acceptar de forma expressa el Codi de conducta comú dels grups d’interès, la qual cosa es fa amb la voluntat de garantir que estiguin subjectes a unes regles ètiques. 

a) Respectar les institucions i persones amb qui es relacionen en el desenvolupament de la seva activitat.

b) Actuar de forma transparent.

c) Informar les autoritats, càrrecs electes i la resta d’empleats públics amb qui es relacionin que estan actuant com a grups d’interès i que estan inscrits en el Registre de grups d’interès de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic, i, si s’escau, en un altre registre de grups d’interès.

d) Facilitar la informació relativa a la identitat de la persona o organització a qui representen i els objectius i finalitats representades.

e) Garantir l’exactitud, completesa, precisió i actualització de la informació que s’inscriu en el Registre.

f) No difondre la informació de caràcter confidencial que coneguin en l’exercici de la seva activitat.

g) Actuar amb integritat i honestedat en el desenvolupament de la seva activitat i en les seves relacions amb les autoritats, els càrrecs electes i la resta d’empleats públics i no dur a terme cap activitat que pugui ser qualificada com a corrupta, deshonesta o il·legal.

h) No posar les autoritats, els càrrecs electes i la resta d’empleats públics en cap situació que pugui generar un conflicte d’interessos. 2 Generalitat de Catalunya Departament de Justícia

i) No influir ni intentar influir en la presa de decisions de manera deshonesta ni obtenir o intentar obtenir informació de manera deshonesta o a través d’un comportament inapropiat.

j) No incitar, per cap mitjà, les autoritats, els càrrecs electes i la resta d’empleats públics a infringir la llei o les regles de comportament establertes als codis de conducta, i, en conseqüència, no realitzar cap obsequi de valor ni oferir cap favor o servei que pugui comprometre l’execució íntegra de les funcions públiques.

k) Informar les persones o organitzacions a qui representin de l’existència del codi de conducta i dels principis i les obligacions que inclou i no representar interessos contradictoris o adversos sense el consentiment informat de les persones o organitzacions afectades.

l) No fer ús abusiu de la inscripció registral per donar-se publicitat, ni donar a entendre que el fet d’estar inscrits en el Registre els confereix una situació o privilegi especial davant els poders públics.

m) Garantir que el personal al seu servei compleixi la normativa relativa a la prohibició d’intervenir en activitats privades després del cessament dels alts càrrecs i altres normes d’incompatibilitats dels alts càrrecs, diputats, funcionaris i personal al servei de les institucions.

n) Acceptar que la informació proporcionada es faci pública.

o) Acceptar i complir les mesures que s’adoptin en cas d’incompliment de les obligacions establertes per la llei o per aquest codi, d’acord amb el que preveu la Llei 19/2014, de 29 de desembre. 

Paraules clau: