El tancament de serveis de biblioteca el març de 2020 va provocar que l’activitat bibliotecària es concentrés durant diverses setmanes en els serveis digitals.
Amb la reobertura progressiva d’equipaments, els serveis digitals han conviscut amb els serveis presencials, tot i que en aquests s’hi ha mantingut restriccions.
L’objecte d’aquesta avaluació és analitzar els efectes de la pandèmia de la COVID-19, i més concretament del tancament de serveis bibliotecaris presencials, en els usos i serveis bibliotecaris.
Es publiquen els següents documents de resum de l’avaluació d’eBbiblioCat:
- Policy Brief de l’avaluació d’eBiblioCat.
Breu document que identifica les idees força de les anàlisis realitzades, explica les conclusions principals i planteja diverses recomanacions.
- Síntesi del conjunt de l’avaluació d’eBiblioCat amb conclusions i recomanacions.
Lectura integrada i resumida de les conclusions dels quatre documents (veure a continuació) i té la finalitat d’orientar la presa de decisions per a potenciar la compatibilitat entre serveis digitals i presencials.
Així mateix, es publiquen les quatre anàlisis desenvolupades en aquesta avaluació:
- Anàlisi sobre els tipus d’usuari i els usos de préstec d’eBiblioCat durant el confinament.
S’analitzen els perfils d’usuaris de biblioteca amb relació als usos de préstec digital (eBiblio i eFilm) abans i després del confinament (entre l’1 de gener i el 15 de maig de 2020).
- Enquesta als usuaris de biblioteca sobre l’eBiblioCat en el moment que va finalitzar el confinament.
S’identifiquen les percepcions i opinions dels usuaris de biblioteca amb la finalitat de millorar el servei d’eBiblioCat. El treball de camp es va realitzar en línia entre el 9 i el 23 de juny de 2020.
- Anàlisi sobre la col·lecció d’eBiblioCat i els seus usos.
S’analitzen les característiques del fons dels serveis eBiblio i eFilm i quina ha estat la seva demanda, amb dades entre l’1 de gener i el 30 de juny de 2020.
- Avaluació sobre els impactes en els usos presencials i digitals deixant passar uns mesos des del final del confinament.
Es mesura l’impacte de la COVID-19 en els préstecs digitals i en el nombre d’usuaris d’eBiblioCat (eBiblio i eFilm). S’analitzen dades agregades mensuals de gener de 2018 fins a octubre de 2020.